Wat is een smart lock? Lees hier hoe het werkt

Smart lock

Tegenwoordig stappen steeds meer mensen over op een slim deurslot. Dit is een zeer populair product in een smart home, omdat dit slot veiligheid, comfort en gemak biedt. Met de juiste keuze is dit slot een stuk veiliger dan een traditioneel cilinderslot met een fysieke sleutel. In dit artikel leggen we uit wat een slim deurslot precies is en welke toepassingen er mogelijk zijn.

Wat is een slim slot?

Stel je voor: je gaat een avondje stappen met vrienden. Je komt laat in de nacht thuis, voelt in al je broekzakken. Helaas, je bent je huissleutel verloren. De buurvrouw heeft wel een sleutel van jouw woning, maar om die nou in het holst van de nacht wakker te maken. Dan is er ook nog de vraag: wie heeft jouw sleutel gevonden en wat gaat hij ermee doen? Deze problemen kun je gemakkelijk voorkomen door het gebruik van een slim slot. Dit is namelijk een digitale sleutel, waarmee je het slot bedient met je smartphone. Deze digitale sleutel bevat een versleutelde code die alleen het slot kan ontvangen, zodat je deze kunt ontgrendelen.

Hoe werkt een slim slot?

Een slim deurslot is, evenals een traditioneel slot, voorzien van een cilinderslot. Het verschil zit hem in de bediening van het slot. Zodra het slot een signaal ontvangt van een digitale sleutel ontgrendelt hij het slot. Digitale sleutels kunnen in verschillende vormen voorkomen, zoals: een pincode, een afstandsbediening, een RFID/ NFC tag of een app op je smartphone. De aansturing van het slot kan ook op diverse manieren plaatsvinden. Dit kan bijvoorbeeld via bluetooth of de wifi. Het is trouwens helemaal niet nodig om ook in de buurt te zijn van het slot. Je kunt met de app op je smartphone het slot ontgrendelen waar je op dat moment ook maar bent.

 

De voordelen van een slim slot

Een smart lock heeft heel veel voordelen. Hieronder noemen we de belangrijkste.

  • Als je je digitale sleutel verliest, kun je deze blokkeren of verwijderen, zodat anderen geen gebruik kunnen maken van de sleutel. Dit kan met een fysieke sleutel niet.
  • Een slim slot registreert precies wie het slot heeft ontgrendelt, met welk apparaat en wanneer dat was. Ook dit kan een fysieke sleutel niet.
  • Voor het installeren van een slim deurslot is geen zaag- of breekwerk nodig. Ook hoef je geen extra kabels aan te leggen.
  • Je hoeft nooit meer verstopplekjes te bedenken of iemand een sleutel mee te geven. Er zijn dus veel minder fysieke sleutels in omloop.
  • Slimme sloten zijn geschikt voor vrijwel iedere deur. Voor de zekerheid kun je dit altijd even navragen bij de leverancier.

Een slim slot als onderdeel van een smart home?

Een slimme deursleutel is al heel innovatief, maar waarom zou je niet kiezen voor een compleet slim huis? In een smart home zijn allerlei apparaten en voorzieningen aan elkaar gekoppeld. Met de app op je smartphone bedien je niet alleen de voordeur, maar bijvoorbeeld ook de verlichting, de airco en de verwarming. Zo kom je in de winter in een warme, verlichte woning en die open je ook nog eens automatisch.

Veel gestelde vragen

Mijn smartphone is leeg. Hoe krijg ik de voordeur nu open?
Je kunt het slimme slot ook openen via een andere smartphone of via een tablet. Je kunt overal inloggen in je account en de sleutel delen. De Bold maakt zelfs gebruik van een backup pincode.

Hoeveel digitale sleutels kan ik uitgeven?
Het verschilt per merk, maar je kunt wel honderd unieke digitale sleutels uitgeven. Jij behoudt het overzicht wie een sleutel heeft en wanneer deze gebruikt wordt.

Wat zijn de kosten van een slim slot?
Een slim slot is al vanaf 199 euro te verkrijgen. Je hebt verder geen kosten aan extra sleutels of het uitnodigen van mensen. Dit kan vaak oneindig.