Veilig thuis: wat voor cilinder zit er in jouw voordeur

Er zijn veel oplossingen die er voor zorgen dat je huis goed beveiligd is tegen inbraken. Eén van de belangrijkste oplossingen is een goed slot in je buitendeuren, of eigenlijk: een goede cilinder.

Wat is een cilinder?

Een cilinder is het onderdeel van het slot dat in je deur zit waar je bij een traditioneel slot de sleutel insteekt. Bij een slim slot, zoals de Bold, zitten daar de draaiknoppen waar je de deur mee opent.

De sloten die nu (nog) in de meeste huizen worden toegepast, gebruiken een cilinder type dat al in 1844 is uitgevonden: het stiftcilinderslot. Hierbij worden een aantal pinnetjes door de uitsparingen in de sleutel weggeduwd, waardoor het slot wordt vrijgegeven en de cilinder kan draaien. Alleen met de juiste uitsparingen krijg je de pinnetjes in beweging, waarna de cilinder ronddraait en zo de deur uit het slot gaat.

Bij een slim slot, zoals de Bold Smart Lock kan de cilinder pas draaien wanneer het slotmechanisme elektronisch wordt vrijgegeven. Dat gaat niet met pinnetjes en een sleutelgat, maar met een telefoon en een versleutelde code.

Wat is een SKG keurmerk?

Een SKG keurmerk zegt iets over de inbraakwerendheid van hang- en sluitwerk. In het geval van uw cilinder, dus specifiek over de cilinder. Het keurmerk wordt uitgegeven door de Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG). Het SKG is een onafhankelijke Nederlandse certificatie-instelling. Zij testen en beoordelen (onder andere) hang- en sluitwerk op sterkte en duurzaamheid.

  • Een SKG* slot biedt minimaal 3 minuten weerstand tegen inbraakpogingen met relatief simpel gereedschap.
  • Een SKG** slot biedt ook 3 minuten weerstand tegen inbraakpogingen, maar hiervoor is specialistisch gereedschap nodig.
  • Een SKG*** slot, het hoogste beveiligingsniveau, weerstaat inbraakpogingen voor minstens 5 minuten en een inbreker heeft specialistisch gereedschap nodig.

Wat adviseert de politie?

De politie adviseert middels het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) om een SKG *** cilinder in uw deur te monteren.

WAT IS HET POLITIEKEURMERK VEILIG WONEN

Waar kan ik zien wat voor cilinder ik heb?

Op de meeste cilinders is aan één of beide zijden het keurmerk te vinden. Dit is een driehoekig logo met daarin een aantal sterren: *, ** of ***. De meest gebruikte cilinder in Nederland is de SKG** cilinder. Grote kans dat die dus in je deuren zit. Tijd voor een upgrade? De slimme sloten van Bold zijn SKG*** gecertificeerd.