Smart home beveiliging: tips voor een veiliger huis

Denk je aan een smart home, dan denk je aan gemak en comfort. Veiligheid is misschien niet iets waar je een smart home direct aan linkt. En dat terwijl smart home apparaten zich juist uitstekend lenen voor een veiliger huis. Door je smart home systeem slim in te richten en hier veilige apparaten aan toe te voegen, vergroot jij de veiligheid in huis. In dit blog vertellen we je hoe je met smart home beveiliging een veiligere woning kunt creëren.

 

Creëer een veilig netwerk

Wanneer je smart home beveiliging wilt inzetten, valt of staat de kwaliteit met de veiligheid van het netwerk. Zelfs de beste apparatuur en het allerslimste systeem zijn weinig waard wanneer het aan de veiligheid van het netwerk schort. Het beveiligen van je netwerk is dus de eerste stap naar een veiliger huis. Dat begint al bij een sterk, random wachtwoord. Je kunt er ook voor kiezen om een separaat netwerk aan te maken voor je smart home apparaten.

 

Smart home beveiliging maakt het inbrekers moeilijk

Onder smart home beveiliging verstaan we ook het voorkomen van inbraak. Daarbij staat centraal het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken. Dit kun je bereiken door inbraak proof apparaten aan je smart home toe te voegen. Hiervoor zijn allerlei mogelijkheden: 

  • Een video deurbel. Dankzij de camera zie je wie er voor de deur staat. Hierdoor kun je bepalen voor wie je de deur wel of niet opent.
  • Met een veilig slim slot zorg je ervoor dat inbrekers de deur moeilijker open krijgen. De Bold Smart Lock geeft bijvoorbeeld alleen de door jou gewenste personen toegang. Je hebt zelfs de mogelijkheid om op specifieke tijdstippen toegang te geven.
  • Een sensor of alarmsysteem om een poging tot inbraak te melden.
  • Slimme lichtschema’s en slimme speakers geven de indruk dat je thuis bent. Daarmee creëer je ook een beveiligd huis tijdens de vakantie.

Aanvullend kun je de apparaten ook via je smart home netwerk met elkaar laten communiceren. Denk bijvoorbeeld aan het automatisch inschakelen van lichten wanneer er ‘s nachts verdachte bewegingen door de sensor worden geconstateerd. Er zijn genoeg smart home mogelijkheden om ongenode gasten buiten te houden.

 

Verhoog de vluchttijd bij brand- of koolmonoxidegevaar

Wanneer er sprake is van brand of een hoge hoeveelheid vrijkomende koolmonoxide wil je zo snel mogelijk kunnen vluchten. Wanneer jij ‘s nachts wordt gewerkt door een rook- of koolmonoxidemelder kan het moeilijk zijn om in het donker je weg te vinden. En in het geval van brand kan de rook het je ook overdag flink moeilijk maken een vluchtweg te nemen. Door een rookmelder of koolmonoxidemelder samen te laten werken met jouw smart home oplossingen, vergroot jij je vluchtveiligheid. Een slimme tip is het inschakelen van lampen zodra één van de melders afgaat. Een andere manier om smart home beveiliging in te zetten is het automatisch openen van ramen en deuren bij alarm. Dit alles zodat jij sneller kunt vluchten bij gevaar.

 

Wees ernstige waterschade voor

Ten slotte kan een smart home je helpen catastrofale lekkages te voorkomen. Een slimme watermelder waarschuwt bij een beginnende lekkage. Je plaatst de melder op plekken die gevoelig zijn voor lekkage, bijvoorbeeld in een kelder. Bij een beginnende lekkage ontvang jij een bericht op je mobiele telefoon en/of er gaat een alarm af. Hoe jij gewaarschuwd wilt worden, is naar wens in te stellen. Een handige toevoeging voor je smart home beveiliging, want op een met water doordrenkt interieur zit natuurlijk niemand te wachten.