7 voordelen van een smart home

Na een lange werkdag thuiskomen in een warm huis zonder dat de kachel de hele dag op volle kracht heeft staan loeien. Of op zondagochtend vanuit je bed de oven voorverwarmen voor de broodjes. Dit en meer is allemaal mogelijk met een smart home. Door apparaten slim te koppelen creëer je een comfortabel huis. Naast comfort heeft een smart home jou nog veel meer te bieden. Lees verder en ontdek de voordelen van een smart home.

1. Bedien je woning ongeacht je locatie

Je apparaten op afstand bedienen? Dat kan met een smart home. Terwijl jij rustig uit je slaap ontwaakt en het buiten nog donker is, gebruik jij je smartphone of voice assistant om de lampen in de woonkamer alvast aan te zetten. En vergeet je in alle haast een keer je smart inductiekookplaat uit te zetten en ben je niet thuis? Dan is dat geen probleem. Je hoeft niet helemaal terug naar huis, maar gebruikt gewoon je smartphone om de kookplaat uit te schakelen. Met een smart home bedien je de apparaten en items in je woning, ongeacht de locatie.

2. Meer gemak in huis

We noemden hem al eerder: gemak is één van de grootste voordelen van een smart home. Een goed ingerichte smart home vermindert het aantal uit te voeren handelingen. De gordijnen opendoen en de oven voorverwarmen zijn daar twee voorbeelden van. Daarnaast kan een smart home ook volledige gebruiksvoorwerpen elimineren. Een grote sleutelbos waarmee je in de kou voor je voordeur staat te hannesen is met een sleutelloze smart lock bijvoorbeeld verleden tijd. Gemak dient de mens!

3. Een veilige woning

De mogelijkheden van een smart home bieden naast comfort en gemak nog een belangrijk pluspunt: een veiligere woning. We weten allemaal dat inbrekers het liefst toeslaan wanneer er niemand thuis is. Door met je smart home apparaten een automatisch lichtschema in te stellen, lijkt het alsof het huis bewoond is. Hierdoor kun jij onbezorgd genieten van je welverdiende vakantie. Daarnaast kun je smart home beveiliging inzetten voor een betere vluchtveiligheid. Denk hierbij aan het automatisch inschakelen van lampen bij brand, zodat jij je vluchtweg makkelijker kunt vinden.

4. Meer inzicht in de staat van je apparaten

Slimme apparaten zijn onderdeel van een smart home. Deze apparaten hebben vaak meer functionaliteiten dan ‘gewone’ apparaten. Sommige type TV’s, ovens en vaatwassers hebben een functie die aangeeft of er onderhoud nodig is. Er verschijnt dan een melding op je mobiel of op het apparaat zelf. Hierdoor kun je het apparaat tijdig onderhouden en kom je niet voor (dure) verrassingen te staan.

5. Geld besparen met een smart home

Aansluitend op meer inzicht in de staat van je apparaten kan een smart home op langere termijn zorgen voor een flinke geldbesparing. Door gebruik te maken van slimme lampen staan deze alleen aan wanneer jij dat wenst. De energierekening kan daardoor zomaar lager uitvallen. Een slimme thermostaat is ook zo’n apparaat dat je maandelijkse kosten kan verlagen. Door vloerverwarming te reguleren of radiatoren alleen op de nodige momenten aan te laten staan, verminder je je verbruik. Tel uit je maandelijkse winst.

6. Een smart home is naar wens in te richten

Een smart home is geheel naar eigen wens in te richten. Heb je behoefte aan een slimme thermostaat, dan sluit je dit erop aan. Is veiligheid voor jou belangrijk, dan creëer je dat door slimme apparaten op je smart netwerk aan te sluiten. Zolang je rekening houdt met de compatibiliteit tussen verschillende slimme apparaten, heb je alle vrijheid om apparaten toe te voegen of te verwijderen. De invulling van een smart home ligt in jouw handen.

7. Meer comfort in huis

Ten slotte is comfort een belangrijk voordeel van een smart home. Een smart home elimineert handelingen. Het zorgt ervoor dat jij niet steeds hoeft na te denken over dingen die er minder toe doen. De voordelen ervaar je wanneer je na een lange werkdag thuiskomt in een huis dat aangenaam op temperatuur is. Maar comfort is ook niet hoeven nadenken over wanneer je de vaatwasser aan zet. Hierdoor heb jij tijd en aandacht voor dingen die er wél toe doen.