5 manieren waarop inbrekers je deur open krijgen

Inbrekers kunnen op verschillende manieren sloten open krijgen. Ze maken hierbij gebruik van eeuwenoude technieken als lockpicking en moderne manieren zoals bijvoorbeeld de klopsleutel. Het gereedschap dat je nodig hebt om sloten zonder sleutel te openen is makkelijk via internet aan te schaffen en ook instructiematerialen zijn overal te downloaden. Maar welke methoden zijn er eigenlijk? En wat kun je er tegen doen?

Cilinder Kerntrekken

Hoe gaat dat?

Met deze methode kunnen inbrekers binnen 30 seconden je voordeur openen. Er zijn verschillende manieren waarop dit kan.

  • Specialistisch gereedschap: Slotenmakers gebruiken deze methode ook om deuren te openen waarvan het slot defect is, of waarvan de sleutel kwijt is. Zij hebben hiervoor speciaal gereedschap. Dit gereedschap “pakt” als het ware de randen van de cilinder die iets uit de deur steken. Vervolgens wordt er door het gereedschap zoveel kracht gezet dat de cilinder breekt. Het is daarna eenvoudig om de resten van de cilinder uit het slot te duwen en de deur te openen.
  • De Bulgaarse methode: minder subtiel is de Bulgaarse methode. Hierbij wordt een schroef in de cilinder gedraaid, waarna met behulp van deze schroef en gereedschap de cilinder met grof geweld uit de deur getrokken wordt.

Wat kun je er tegen doen?

Cilinders met een SKG*** certificatie zijn beveiligd tegen kerntrekken. Zorg dan wel dat ook je deurbeslag (het metaal dat aan de buitenkant van je deur om het slot heen zit) eenzelfde SKG*** certificatie heeft. Als je wilt weten hoeveel sterren je huidige cilinder heeft, dan kun je daarover hier meer lezen.

WAT VOOR CILINDER ZIT ER IN JOUW VOORDEUR?

Klopsleutel

Hoe gaat dat?

Een klopsleutel is een sleutel waar bij alle gleufjes die in een sleutel zitten zijn uitgevijld tot de diepste groef die in een sleutel zit. Deze sleutel wordt in het slot gestoken en vervolgens wordt er op de sleutel geklopt. Daardoor schieten de palletjes in het slot omhoog, waardoor de cilinder kan draaien en de deur kan worden geopend. Van veel standaard sloten zijn op internet zelfs klopsleutels te koop. Een inbreker heeft op deze manier binnen enkele seconden de voordeur open.

Wat kun je er tegen doen?

Er zijn maar weinig sloten die bescherming bieden tegen de klopsleutel. De methode bestaat nog niet zo lang, maar werkt dus wel op vrijwel alle cilinders. Sloten waarbij je geen sleutel gebruikt, zoals het slimme slot van Bold, kunnen met deze methode niet geopend worden.

Lockpicking

Hoe gaat dat?

Met lockpicking wordt met standaard op internet verkrijgbaar gereedschap je slot opengemaakt. Met een soort inbussleutelje wordt een continue kracht op je cilinder gezet om hem open te draaien. Vervolgens worden met een lockpick, een smal stukje gereedschap, één voor één de palletjes in het slot naar boven geduwd, waardoor de cilinder open draait.

Wat kun je er tegen doen?

Hoe meer sterren je cilinder heeft, hoe moeilijker het met lockpicking te openen is en hoe langer het duurt. De methode werkt dus wel op vrijwel alle cilinders. Sloten waarbij je geen sleutel gebruikt, zoals het slimme slot van Bold, kunnen met deze methode niet geopend worden.

Impressioning

Hoe gaat dat?

Bij impressioning steken inbrekers een onbewerkte sleutel in je slot van een zachter metaal, zoals bijvoorbeeld messing. Die bewegen ze dan voorzichtig heen en weer. Ze kunnen dan aflezen waar de inkepingen op de sleutel moeten komen. Door steeds weer te proberen en verder te vijlen ontstaat er zo een sleutel die de deur gewoon kan openen. Deze methode kost tijd en geduld, maar werkt dus heel goed.

Wat kun je er tegen doen?

Hoe meer sterren je cilinder heeft, hoe moeilijker het met impressioning te openen is en hoe langer het duurt. De methode werkt dus wel op vrijwel alle cilinders. Sloten waarbij je geen sleutel gebruikt, zoals het slimme slot van Bold, kunnen met deze methode niet geopend worden.

Boren

Hoe gaat dat?

Bij het uitboren van een cilinder wordt er meestal een smal boortje in het slot gestoken en wordt er door het slot heen geboord. Vervolgens gebeurt hetzelfde met een dikkere boor. Als de kern van de cilinder is weg geboord kun je eenvoudig met een schroevendraaier de meenemer van het slot bewegen en de deur openen.

Wat kun je er tegen doen?

Ook hier geldt dat hoe meer sterren je cilinder heeft, hoe moeilijker het is om het slot te openen. Het nadeel van cilinders met een sleutelgat is dat er al een perfecte ruimte is om de boor in te zetten. Wanneer een sleutelgat ontbreekt is het lastiger goed een boor te plaatsen en een gat te boren in de cilinder. De kern van de cilinder is ook nog eens massief en daardoor veel sterker.